Mijn manier van werken is, om samen op zoek te gaan naar jouw klacht/probleem die er voor gezorgd heeft dat je uit balans bent geraakt.
Met of zonder diagnose is het fijn, dat je weet hoe je weer grip krijgt op de processen die bij je plaatsvinden en hoe je je rust en zelfvertrouwen weer terug krijgt.
We hebben vooral in ons leven geleerd, om problemen op te lossen en te kijken naar wat er niet goed gaat. In plaats van te kijken naar wat er juist wel goed gaat. Negatieve gedachtes creëren negatieve gevoelens en stress.
Mijn werkwijze is goed luisteren naar jouw verhaal en mee te zoeken naar datgene waar jij wel invloed op uit kan oefenen. Daarnaast bied ik steun en een stok achter de deur om je de eerste stap te laten zetten.
Ik ga ervan uit dat je richting kunt geven aan je gedrag, als je je bewust wordt van waaruit jij je beslissingen neemt. Je kunt mentale en lichamelijke processen beïnvloeden, ook als je AD(H)D hebt, burn-out voelt of hoogbegaafd bent. Ik gebruik hierbij o.a. de CSR methode voor stress en burn-out klachten en onderdelen uit schematherapie methode om snel inzicht te krijgen in jouw waarden en overtuigingen. Niet alleen kan dit een bijdrage leveren aan eventuele veranderingen maar zeker ook aan acceptatie.
Belangrijk is om je bewust te worden van jouw gedachtes en overtuigingen, om te leren snel oplossingsgericht te kijken naar jouw mogelijkheden en de kracht die in jezelf verstopt zit.
Wat is Schematherapie:
Schema therapeutische technieken helpen je, om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd, op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig veranderen, dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens (en daarmee misschien ook je omgeving?).
Een schema is een stabiel en langdurig patroon van reageren, dat zich ontwikkelt in de kindertijd en uitgebreid wordt gedurende het leven van iemand.
Je kijkt als het ware door “een gekleurde bril” naar de wereld.
Schema’s zijn belangrijke overtuigingen en gevoelens over jezelf en jouw omgeving.
Je neemt ze als ‘waar’ aan, zonder jezelf daar vragen over te stellen.
De schema’s houden zichzelf, als het ware, zelf in stand en bieden weerstand tegen veranderingen.
“Ik kan het niet…”
Heb je bijvoorbeeld als kind geleerd een schema te ontwikkelen, dat je onbekwaam bent, dan twijfel je er niet aan of dit waar is, ook niet als je volwassen bent geworden.
Wij zijn ons niet bewust van deze schema’s. Ze worden pas opgeroepen door bepaalde gebeurtenissen.
In het voorbeeld hierboven zal iemand meteen denken: “Ik kan het niet “ met alle negatieve emoties en gedachten die daar bij horen.
Schema’s veranderen niet zomaar, daar heb je aandacht en bewustwording voor nodig.
Het onderzoeken van welke schema’s voor jou gelden is belangrijk, om ze daarna te kunnen veranderen.
Te verwachten resultaat en mogelijkheden:
In 5 gesprekken verwacht ik al resultaat; bewustwording, inzicht in jouw klachten en mogelijkheden. Aan de hand van vooraf vastgestelde doelen zullen we ook na 5 gesprekken evalueren. Regelmatig evalueren heeft als doel alert te blijven, op wat je wilt bereiken met de coaching gesprekken en het doel niet uit het oog te verliezen.
Mogelijkheden: In overleg kan ik onze coaching gesprekken flexibel inzetten, in wat jij nodig hebt en waar onze gesprekken kunnen plaatsvinden. Je kunt hierbij denken aan dat ik mee ga naar belangrijke gesprekken op je werk of bij instanties, of aan praktische begeleiding aan huis.